6 dagelijkse gewoontes voor meer energie

Fit after 40 • 10 februari 2023

Zo aan het einde van de winter kun je weleens een gebrek aan energie ervaren. Gevoelens van vermoeidheid, stress, en geen puf om in actie te komen.

En hoewel we allemaal dit soort fases weleens meemaken spelen dagelijkse gewoontes een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Als je weinig energie ervaart neem dan eens de tijd om na te denken over kleine veranderingen in  je leefstijl. Je dagelijkse gewoontes zijn een belangrijke factor als het gaat over je algehele energieniveau.

Het goede nieuws is dat je hier zelf verandering in aan kunt brengen. Met deze eenvoudige tips help ik je om die vermoeidheid tegen te gaan en je een natuurlijke boost te geven. Zeg maar dag tegen lage energie en hallo tegen je  vernieuwde, frisse, gemotiveerde zelf.

1.      Zorg voor voldoende slaap.

Het ligt zo voor de hand maar maak voldoende slaap je nummer 1 prioriteit als je meer energie nodig hebt. Een goede nachtrust is cruciaal voor je energieniveau.

2.      Beperk je kopjes koffie.

En dan bedoel ik niet het genieten van een heerlijke cappuccino die je tevens wat extra power kan geven. Als je te veel koffie drinkt kan dit juist later op dag een energie- dip en vermoeidheid veroorzaken. Kies liever voor water of kruidenthee. Hydrateer jezelf door voldoende te drinken, hiermee voer je afvalstoffen af.

Zorg ervoor dat je minimaal 6 uur voordat je gaat slapen geen cafeïne meer drinkt. Als je vermoeid bent kan cafeïne je slaap verstoren.

3.      Verminder je schermtijd.

Slokt teveel schermtijd je energie op? Probeer regelmatig een pauze te nemen, vooral als je veel achter de computer werkt. Sta op, rek je uit of maak een stevige wandeling.

Overweeg ook om de laatste 2 uur voordat je gaat slapen geen schermen meer te gebruiken. Als je toch op je telefoon kijkt zet deze dan op nachtmodus.

4.      Ga naar buiten.

Zorg dat je iedere dag buiten komt. Wandel, fiets, beweeg of geniet van het zonnetje met een fijn boek. Neem dat moment om jezelf op te laden in de buitenlucht.

5.      Geniet van eten dat energie geeft.

Voeding is alles als het neerkomt op natuurlijke energieboosters.

Begin je dag met een volwaardig ontbijt dat je helpt  je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood of havermout. Eet veel groenten en fruit gedurende de dag en als je snackt kies dan niet voor snelle suikers. Die veroorzaken later juist weer een energiedip.  Neem bijvoorbeeld wat yoghurt met bessen, fruit met een handje nootjes of hummus met groenten.  

6.      Stress verlagende gewoonten

Stress is een energievreter. En hoewel we niet alle bronnen van stress uit ons leven kunnen wegnemen zijn er dingen die we kunnen doen om stress te beperken.

-         Zorg voor een opgeruimde omgeving. Een schone, nette omgeving geeft rust in je hoofd.

-         Kom dagelijks in beweging. Niet alleen voor de nodige me-time maar ook voor de hormonen die je aanmaakt waar je je blij door voelt.

-         Stel grenzen op ieder gebied in je leven. Zeg je altijd “ja” op alles, dan hou je waarschijnlijk te weinig tijd over voor jezelf.

-         Doe meer dingen die je blij maken. Wat dat ook is voor jou, neem die tijd voor jezelf. Begin de dag bijvoorbeeld met 10 minuten voor jezelf. Dan start je dag meteen met positieve energie.

Denk eraan dat kleine veranderingen het verschil kunnen maken. Zo kun je met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes de periodes van weinig energie enigszins verminderen.

Yoga by Sylvie

door Fit after 40 19 mei 2023
Heb je weleens een pijnlijke nek, hoofdpijn of gespannen schouders na een werkdag? Soms kan dit een uiting zijn van stress. Spanningen die je opbouwt gedurende de dag kunnen zich uiten in fysieke klachten. Stress heeft invloed op bijna alle systemen in ons lichaam. Als je ontdekt op welke manier stress zich uit in jouw lichaam dan kun je stressmanagement toepassen om dit te verhelpen. Vaak zorgt stress ervoor dat er spanning ontstaat in bepaalde spieren. Als je deze spanning vasthoudt, zonder je hiervan bewust te zijn, dan kan dit pijn gaan veroorzaken. In deze blog geef ik je 4 tips om de strijd aan te gaan met stressgerelateerde klachten. 1. Diep ademen Het klinkt misschien eenvoudig maar diep ademhalen is vaak een onderbenutte techniek om stress te verminderen. Diep ademen is iets dat elk moment van de dag beschikbaar is en kan een waardevol hulpmiddel zijn als je je gespannen begint te voelen. Ook kun je in je dagelijkse routine een aantal momenten inplannen om een of twee minuten diep en bewust te ademen. Hoe beoefen je een diepe ademhaling? Sluit je ogen en plaats je handen op je buik. Adem rustig in en uit en voel de beweging van je adem onder je handen. Op het yogaonlinebysylvie kanaal vind je verschillende meditaties om deze diepe ademhaling te beoefenen. 2. Bodyscan Met een bodyscan word je je ervan bewust of je fysieke spanning vasthoudt. Door een bodyscan te doen leer je je lichaam en jouw stresssignalen kennen. Hoe doe je een Bodyscan? Zet je voeten op de grond, sluit je ogen en wandel in gedachten rustig van je voeten richting je kruin. Neem waar wat je voelt en als er plekken zijn waar je spanning ervaart, laat deze dan los met je uitademing. 3. Voeding Een kopje kruidenthee kan een ontspannend effect hebben. Naast verschillende kruidenmixen voor thee kun je ook kruiden toevoegen aan je eten. Bijvoorbeeld kurkuma en gember. Beide werken ontstekingsremmend. Voeg bijvoorbeeld geraspte gember toe aan je roerbak schotel of meng gemalen kurkuma in soepen of smooties. 4. Bewegen en stretchen In beweging komen helpt pijn en spanning te verlichten. Bijvoorbeeld door yoga, krachttraining en stretchen. Vind wat past bij jou en goed voelt voor je. Een wandeling in de natuur kan bijvoorbeeld ook stressverlagend zijn. Op de yogabysylvie website vind je in de shop verschillende yogalessen die helpen spanningen te verminderen. Als je merkt dat je gevoelig bent voor stress, zorg dan voor vaste momenten in je dag waar je werkt aan je stress management. Hierdoor voorkom je dat het zich gaat uiten in pijnklachten. Heb je hulp nodig bij het vinden van manieren om om te gaan met stress. Neem dan gerust contact op met mij.
door info 13 januari 2023
Hoe gaat het met de goede voornemens?
door Fit after 40 14 november 2022
8 kleine stappen om te zorgen voor jezelf en de aarde
door Fit after 40 6 september 2022
Klinkt het gek als ik zeg dat bewegen en sport niet iets is dat je móet doen maar iets is dat je jezelf gunt? Het zou een leuk onderdeel van je dag moeten zijn. Tijd die je neemt om iets te doen dat écht voor jezelf is. Een uitdaging is het wel, om hieraan toe te komen en je routine vol te houden. Als er drukte is of stress, als je moe bent. Dan kan die work-out als de zoveelste taak op je do-do list voelen. Toch is fit worden en blijven iets dat je in je mindset doet. Leren je comfortabel te voelen in een oncomfortabele situatie, de "happy hormonen" laten stromen. Je voldaan en trost voelen, gezond en energiek. Het is heel normaal dat de motivatie hiervoor soms ontbreekt. De beste manier om dit te ondervangen is er een gewoonte van te maken te bewegen. Of je nu een work-out doet of een wandeling maakt met de hond. Zorg ervoor dat je íedere dag beweegt en die tijd voor jezelf vrij maakt. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik 6 gouden tips voor je: 1. Stel kleine doelen. Begin met 10 minuten per dag en kies vooral iets dat je leuk vindt. Probeer verschillende dingen uit en kies wat bij je past. 2. Vind je 'waarom'. Als je achterhaalt waaróm je eigenlijk wil bewegen/sporten dan haal je hier je motivatie uit. Wat zijn je doelen? Wil je sterker worden, stress loslaten of gezonder worden. Denk eraan dat bewegen zelfliefde is. Zorgen voor je lichaam en zorgen voor jezelf. 3. Maak een schema aan het begin van de week en hou je er aan. Misschien kun je samen met een vriendin sporten en elkaar motiveren. 4. Leg je sportkleding klaar. Koop een leuk sport-setje en zorg dat dit klaar ligt zodat je niet hoeft te zoeken naar je spullen. Waterfles erbij, oordopjes voor je muziek of podcast en gáán. 5. Vier je overwinningen! ook de kleine. Voel je trots op jezelf als je je oefeningen hebt gedaan. Neem een gezonde snack en geniet van dat trotse gevoel en de happy hormonen die door je lijf stromen. Trakteer jezelf af en toe op een leuke beloning. Misschien een nieuwe outfit, een tijdschrift of een lekkere crème. Dat waar jij blij van wordt. 6. Alle beweging is goede beweging. Zelfs als je weinig tijd hebt kun je in 10 minuten al een effectieve work-out doen. Wat zeg ik.... zelfs 1 minuut planken kan je al helpen sterker te worden. Dus geen excuses wat tijd betreft. Denk eraan: De enige slechte work-out is de work-out die je niet gedaan hebt :)
door Fit after 40 17 augustus 2022
Even over... stress gerelateerde pijn
door Yoga by Sylvie 10 november 2020
Even over... loslaten Als je ooit een yogales of meditatie hebt gevolgd dan is het vast wel tegen je gezegd: "laat los op je uitademing." Maar wat is dit nu eigenlijk, loslaten? En hoe doe je dat dan? Het kan op sommige momenten wat weerstand oproepen als je 'moet' loslaten en je voelt dat dat niet lukt. Ikzelf volg hierin altijd 3 stappen. De eerste stap is bewustwording want als je niet voelt dat je vasthoudt dan is het ook niet mogelijk om los te laten. Je lichaam en geest leren kennen is hiervoor de basis. Hoe kun je dit nu beter leren dan met yoga? Door mijn achtergrond als dans-en bewegingstherapeut zie ik het lichaam in beweging als manier om tot de mind te komen. Dus als je wilt loslaten: kom in beweging! Hierdoor wordt je je bewust van je lichaam, bewust van wat je voelt en wat je denkt. Door in beweging te komen span je spieren aan en jawel...na een aanspanning volgt een ontspanning en op het moment dat je dát gaat voelen dan is de tweede stap gezet. De derde stap is het waarnemen en volgen van de adem. Bijvoorbeeld door je handen op je buik te leggen en je adembeweging te voelen. Zo breng je de yoga naar jezelf toe. Via je lichaam, je oefeningen te verdiepen, je ontspanning te verdiepen en de ervaring bewust mee te maken. Met jouzelf als getuige van het proces. En dán kan het best zo zijn dat je die magie ervaart, dat er ruimte ontstaat en je met een diepe zucht los laat. Hold on and let go, yoga flow!
door Yoga by Sylvie 30 oktober 2020
Yogi’s zijn er in alle soorten en maten en voor iedereen is er wel een docent die bij je past. Soms moet je daar even naar zoeken en verschillende lessen uitproberen. Een goede docent heeft een gedegen opleiding gevolgd die vaak jaren duurt. Yoga geef je niet zo maar even. Hoewel het een onbeschermd beroep is kun je goed opgeleide docenten onderscheiden doordat ze zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Je weet dan zeker dat je les krijgt van iemand die goed voor jou en jouw lichaam zorgt. Gedurende de bijna 13 jaar dat ik yogales geef heb ik ervaren dat er bijna altijd een fysieke of mentale reden is waarom iemand yoga gaat doen. Vaak is men op zoek naar hulp bij lichamelijke of mentale problemen zoals rug- schouderklachten of stress. Maar ook mensen die aan het revalideren zijn of herstellende zijn van een burn-out kunnen baat hebben bij yoga. Yoga kan in sterke mate bijdragen aan het herstel van dit alles. Als docent moet je dan ook precies weten waar je mee bezig bent want als je iets verkeerd doet kan het juist voor afbreuk zorgen. Helaas spreek ik vaak mensen die ooit een yogales hebben gevolgd die niet aan de verwachtingen voldeed waarna ze yoga hebben opgegeven. Ik hoop dan altijd dat ze yoga nog een kans willen geven op een andere plek of op een andere manier. Ikzelf heb de 3-jarige Dru Yoga Docenten Opleiding gevolgd. Ik heb daarna bij diverse yogascholen stage gelopen en daar langdurig onder begeleiding lesgegeven voordat ik mijn eigen eerste yoga-groepje opstartte. Als docenten zijn wij verplicht om meerdere keren per jaar bijscholing te volgen. Hiernaast vind ik het interessant om zo veel mogelijk verschillende yoga-vormen te beoefenen om mijn lessen afwisselend en inspirerend te houden. Overweeg je om yogalessen te gaan volgen? Laat je er dan niet van weerhouden als de eerste poging minder geslaagd voelt. Zoek naar de parel van een docent die helemaal bij jou past! Ik weet zeker dat je die zult vinden en de kracht van yoga zult ervaren die ik iedereen zo gun. Voor al mijn lieve collega’s, jullie doen geweldig werk!
door Yoga by Sylvie 8 oktober 2020
Even over... vertrouwen 🙏🏻 Mijn leerlingen liggen in Balasana (de kindhouding) en ik vraag ze om zich over te geven aan het moment, om hun hart te laten zakken richting de mat en om los te laten. Om te vertrouwen dat alles is zoals het moet zijn... Dit is niet zo eenvoudig om te doen en ik weet dat er op dat moment van alles in hun gedachten om gaat. Het kunnen hevige emoties zijn, van weerstand tot overgave. Iedereen beleeft dat moment op haar of zijn eigen manier. Je kunt erover nadenken, naar je gevoel toe gaan maar je kunt het ook loslaten en er niets mee doen. Dat vind ik zo mooi aan yoga. Iedereen is bezig met haar of zijn proces en wat het ook is dat je beleeft op de mat: het zal er altijd aan bijdragen dat je je daarna beter voelt. Door als het ware in te loggen bij jezelf, te vinden wat goed voelt en door alles letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen zet je processen in werking, gaat de energie stromen en vind je de rust bij jezelf door bewust te ademen. En misschien lukt het dan wel om dat gevoel van vertrouwen te ervaren, je sterk te voelen en los te laten wat je toch niet kunt controleren. En zelfs als het niet lukt is dat ook goed. Je hebt immers tijd genomen voor jezelf. Tijd op de yogamat is altijd waardevol, wat het je ook brengt die dag. Namasté, Sylvie PS De ontspanningsoefening voor vertrouwen heb ik voor je opgenomen. Deze is gratis te beluisteren via yoga online by Sylvie, zo vaak je wil. Aan de volledige yoga les voor Vertrouwen wordt gewerkt. Deze is binnenkort aan vragen je via de website yogabysylvie nl https://youtu.be/Ajyx2C-sCU4
door Yoga by Sylvie 24 september 2020
Even over... Balans Heb je dat ook wel eens? Van die dagen dat het lijkt alsof je je balans niet kunt vinden? Je voelt je onrustig, het is moeilijk om taken af te ronden en je vliegt van het een naar het ander. Wat op deze dagen kan helpen is om fysiek in balans te komen. Door letterlijk een aantal balanshoudingen te doen. Als je fysiek werkt aan een goede balans dan zul je merken dat de mentale rust en concentratie weer terug komen. De afgelopen weken deden we de Boom-houding tijdens de yoga lessen. Een houding die gaat over balans, focus en gronding. Nadat er eerst wat onbalans is als we de houding oefenen zie ik langzaam de focus in de groep veranderen. Telkens opnieuw gaan de yogi’s in deze houding staan, soms lang soms kort. En dán ontstaat de magie. De energie in de groep verandert en er ontstaat een sfeer van rust en eenheid. En daardoor lukt het uiteindelijk iedereen om in balans te staan, ondersteund door de rust van elkaar. Dat is de kracht van yoga, die jou de veerkracht geeft om mee te bewegen in het leven, je balans te verliezen en weer te herstellen. Het gaat er immers niet om dat je je balans verliest, het gaat om de manier waarop je je balans weer terugvindt. Tot volgende week! Namasté, Sylvie🙏🏻
door Yoga by Sylvie 24 september 2020
Sluit eens even je ogen... even voor een moment.... Neem een diepe ademhaling en bedenk waar je vandaag dankbaar voor bent... Ga eens naar dat gevoel toe. Wat doet dat met je? Is het niet heerlijk om dat even te mogen voelen? Soms vergeten we weleens stil te staan bij het gevoel van dankbaarheid. Vooral als we ons mee laten nemen in de drukte van alledag. En met name in de afgelopen maanden bedenk ik me telkens weer dat dat juist zo belangrijk is, zeker nu er zo veel onrust is om ons heen. Precies deze oefening deden we de afgelopen week tijdens de yoga lessen, ondersteund door houdingen die gaan over stabiliteit en zelfvertrouwen. Wat hebben we dat soms nodig. En daarom heb ik deze les voor jullie opgenomen. Omdat ik zo dankbaar ben. Dankbaar voor jullie en voor jullie deelname. Voor de reacties na het volgen van de (online)lessen. Voor de ontspannen gezichten en de lieve appjes. Er is niets dat ik liever zou willen doen dan dit, iedere dag weer. Namasté, Sylvie https://youtu.be/rgorvpPKtgA
Meer posts